Artistiek Pedagogisch Project
Kaska-DKO heeft, als een van de oudste academies in Europa, de traditie om het individu op artistiek vlak te enthousiasmeren, instrueren en inspireren. Vertrekkend vanuit dit historische gegeven worden de opdracht en doelstellingen van Kaska-DKO vertaald naar de huidige context, binnen de voortdurend veranderende sociale, economische en culturele situatie. De mens als kunstenaar is het centrale vertrekpunt.
Daarbij is het persoonlijke traject dat elk individu aflegt binnen de brede waaier aan artistieke opleidingen en keuze van ateliers van cruciaal belang. Om dat traject vorm te geven, dient elke cursist of leerling te beantwoorden aan zes rollen of kerncompetenties waarin leergroei mogelijk is:
Individuele gedrevenheid tonen
Creëren en (drang tot) innoveren
Vakdeskundigheid inzetten
Onderzoeken
Relaties bouwen en samenwerken
Presenteren
Kaska-DKO wil enthousiasmeren.
Het bewustmaken van het belang dat kunst heeft binnen de huidige maatschappij is voor Kaska DKO een essentiële opdracht. Het draagt bij tot het verwerven van inzicht in de hedendaagse culturele context en zet aan tot participeren, wat alleen maar een verrijking van de maatschappij kan betekenen. Naast de vakspecifieke atelierwerking wordt aan de leerling of cursist ook een breed theoretisch kader meegegeven, studiereizen of museumbezoeken aangeboden en organiseert Kaska-DKO lezingen en events door ervaringsdeskundigen of alumni.
Kaska-DKO wil instrueren.
Iedereen heeft het recht om levenslang te leren. Binnen Kaska-DKO kan men terecht om de eigen artistieke praktijk te verdiepen en te verbreden. In een open en veilige leeromgeving kunnen leerlingen en cursisten zich artistiek ontplooien en competenties verwerven of bijschaven binnen de vele vakgebieden. Daarbij kunnen ze rekenen op de continue begeleiding en expertise van leerkrachten. Artistiek vakmanschap en experiment gaan hier hand in hand, in functie van het persoonlijke traject. De einddoelen zijn voor het geheel van de opleiding geformuleerd en niet langer per vak en leerjaar. Daardoor kunnen leerkrachten het onderwijs veel meer als team vormgeven.
Kaska-DKO wil inspireren.
In Kaska-DKO is er ruimte voor dialoog, ook over de grenzen van de verschillende vakgebieden heen. Een geïntegreerde, vakoverschrijdende aanpak wordt mogelijk, waarbij elke leerkracht vanuit zijn eigen deskundigheid meewerkt aan het leerproces van de leerling. Als individu word je bij Kaska-DKO uitgedaagd om onderzoek te doen, een persoonlijke visie te creëren en de verworven competenties in te zetten voor je eigen verhaal. Diezelfde dialoog leert de leerlingen en cursisten om op een respectvolle manier met elkaar en elkaars werk om te gaan en samen te werken. Kaska-DKO is tevens een platform waar het individu in dialoog kan gaan met een publiek, en op die manier de persoonlijke artistieke praktijk een maatschappelijke relevantie kan geven.
Via deze drie pijlers biedt Kaska-DKO aan elk individu de kans om procesmatig en gedifferentieerd aan de verschillende kerncompetenties te werken. Formatieve feedback en transparante evaluatie zijn daarbij onmisbaar als oriëntering en bijsturing, voor zowel leerling (waar sta ik in mijn persoonlijke traject?) als leerkracht (wat heb je nodig om te groeien binnen je traject?).
Kaska-DKO wil dé plek zijn waar mensen samenkomen en verbonden worden door hun passie voor kunst. Wij vormen een inclusieve gemeenschap die uitgaat van een individuele, intrinsieke motivatie om artistiek te groeien en die openstaat voor alle facetten van kunstbeleving. Met een breed scala aan opleidingen, een professioneel team van leerkrachten en een sterk theoretisch curriculum, garanderen wij een degelijke begeleiding voor elk individu. Wij zijn een creatieve broedplaats waar, met respect voor traditie, ook met verwondering en nieuwsgierigheid naar de toekomst wordt gekeken.